top of page

Interview met: Corné Verboom van FLOX

Wat doe je als personeelsbemiddelaar wanneer het je enerzijds minder lukt om op te vallen in de markt en er anderzijds na tien jaar succes 'ineens' gaten beginnen te vallen in je personeelsbestand? Dick interviewde Corné Verboom van FLOX.


Welke rol spelen merken in de personeelsbemiddelingsbranche? Nu en 5 jaar geleden?

"Ik zie dat merken steeds belangrijker worden, dat zeg ik wel met m'n pet van Flox op. We leren steeds meer dat mensen het fijn vinden ergens bij te horen, bij een leuk, gezond merk. Vroeger ging het toch vooral om werk en het salaris wat je daarvoor kreeg. Die werkbeleving is wel behoorlijk veranderd ja. - dat zie je dan met name bij de jongere generatie, die echt verbonden wil zijn met mooie merken."

"We leren steeds meer dat mensen het fijn vinden ergens bij te horen, bij een leuk, gezond merk."

Hoe zijn jullie tot het concept 'de mooiste club van Veenendaal' gekomen?

"Er staan bij het nieuwe concept 2 dingen centraal, het belang van de werkzoeker en van klant. Aan de andere kant vinden het ook heel belangrijk dat we zelf plezier hebben in wat we doen en dat we kunnen inzetten op speerpunten die we belangrijk vinden. We willen het heel goed regelen voor klanten, kandidaten en intern, zodat iedereen het gevoel heeft echt ergens bij te horen en met plezier aan het werk gaat."


Welk merk spreekt voor jou persoonlijk tot de verbeelding? Waarom?

"Ik heb het wel met meerdere merken eigenlijk. Zoals Independer of Flitsmeister, maar dan vooral ook vanwege hun unieke technologie. Maar ook met Jumbo of de Rabobank en dat komt dan waarschijnlijk door hun aanwezigheid in de sport. Maar ik heb het ook met de club en het merk Ajax! Eigenlijk is dat steeds meer gekomen, hoewel ik van jongs af aan al fan was. Zij geven mij het gevoel dat ik er ook bij hoor, ze nemen me echt mee in hun verhaal. De beste willen zijn, trots, zulke zaken.


Uniek vind ik bijvoorbeeld de persoonlijke post van Ajax voor Jafeth, mijn zoontje en hun berichtgeving op socials over bijv. nieuwe spelers of wedstrijden. Niet iedereen houdt van Ajax, we hebben hier ook collega's die niet van mooi voetbal houden, die Ajax maar een arrogante, kille club vinden. Als ik dat vertaal naar Flox is het voor ons ook een uitdaging om ons merk goed te vertalen naar alle soorten stakeholders, zodat iedereen goed begrijpt wat we eigenlijk bedoelen."


"..Als ik dat vertaal naar Flox is het voor ons ook een uitdaging om ons merk goed te vertalen naar alle soorten stakeholders, zodat iedereen goed begrijpt wat we eigenlijk bedoelen."

Welke link zie je tussen merkstrategie en menselijk gedrag?

"Ik hoop dat we onze klanten echt kunnen aansteken in inspireren met de visie dat werkplezier zo belangrijk is. Goed werkgeverschap staat daarbij centraal. Ook richting werkzoekenden denk ik dat we nog meer een sfeer neer kunnen gaan zetten waarin plezier en een warm welkom centraal staan. Intern verwacht ik veel op onderlinge verbondenheid, nu we ons echt een club - de mooiste van Veenendaal nog wel! - noemen.. Op maandagochtend samen connecten en eensgezind de mouwen opstropen en er tegenaan gaan!"

Op welke manier komen de diepste principes van Flox tot uiting in het concept?

"Merkstrategie is voor ons als een koers die je uitzet, waarop je keuzes kan baseren. 'Wat doet de mooiste club van Veenendaal'? Eerlijk betrouwbaar, recht door zee, en niet te vergeten het sociale aspect. We zijn sportief, gaan er hard voor en dat komt ook goed naar voren op deze manier. En het clubgevoel komt sterk terug; met elkaar de schouders er onder. Idealiter worden alle beslissingen gebaseerd op onze principes die in dit concept tot uiting komen, hoewel we keuzes in de dagelijkse business ook vast wel eens net iets anders zullen doen waar dat moet. Die vrijheid is er."


"Merkstrategie is voor ons als een koers die je uitzet, waarop je keuzes kan baseren. 'Wat doet de mooiste club van Veenendaal'?"

Welke verwachtingen heb je van de nieuwe positionering?

"We hebben geprobeerd de verwachting te vangen in een exacte omzetverwachting, maar dat vonden we moeilijk, hoewel we in die groei alle vertrouwen hebben. Het gaat naast omzet namelijk ook zo sterk om plezier, duidelijkheid en herkenbaarheid. Waarom Flox Flox is, en op die manier duidelijk verschilt van de concurrentie. Geen eenheidsworst! Als je in onze branche om je heen kijkt en 5 bureaus vergelijkt zijn ze eigenlijk allemaal gelijk, oftewel saai en voorzichting. We wilden wegblijven bij het brave en het mocht wel iets minder serieus. Daarnaast denk ik dat het een goede zet is om duidelijke merkbeloftes te doen, waar we transparant op aangesproken kunnen worden.


De ultieme verwachting is dat werknemers graag bij ons willen werken omdat ze graag bij de club willen horen, gezien willen worden. En dat opdrachtgevers met ons gaan samenwerken omdat ze weten dat een team wat goed functioneert een winnend team is."


"Als je in onze branche om je heen kijkt en 5 bureaus vergelijkt zijn ze eigenlijk allemaal gelijk, oftewel saai en voorzichting."

Wat betekent het nieuwe merkconcept voor de manier waarop je managed?

"We hebben het 2 weken geleden gelanceerd, dus het is nog wat vroeg om daar een goed antwoord op te geven. Dat is nog een beetje nieuw, en gaan we onderzoeken en ondervinden. Ik merk al wel dat het een goede kapstok is voor mijn managementmodel en -taken. Ook helpt het om menselijk gedrag aan op te hangen: speler van de mooiste club, waar ga je dan voor? Welke keuzes maak je? Wat heeft je collega nodig om als team te kunnen winnen? Wat doe je als je hulp nodig hebt, wat is de ondergrens, de bovengrens? Het merkconcept geeft dan sturing, richting voor coaching, en koers. Ik moet me natuurlijk zelf ook confirmeren en een voorbeeldrol pakken, want samen staan en gaan we ergens voor."

Welke tip zou je andere ondernemers geven als het aankomt op merkstrategie?

"Ik heb ontdekt dat het heel belangrijk is dat je dit met elkaar uitzoekt. Draagvlak creëren, de teamsessies die je hebt om te onderzoeken wie je bent en waar je naartoe zou willen. Want onderzoeken wie je bent, als je dat alleen gaat doen is het eigenlijk een heel kaal onderzoek, niet gedragen door je collega's. Je vormt met elkaar je identiteit, dus daar moet je echt de tijd voor nemen.


".. Want onderzoeken wie je bent, als je dat alleen gaat doen is het eigenlijk een heel kaal onderzoek, niet gedragen door je collega's."

Een tweede tip is dat het helpt als je als management weet waar je naar toe wilt en waar je om bekend wilt staan. Wat vinden we dan belangrijk? Wat willen we betekenen voor de buitenwereld, welk gedrag past daar bij en past dat dan wel bij de club die binnen zit?"
Het hele interview met Corné eens op je gemak nalezen en ontdekken hoe een merkverkenning er met Voorwaarts uit kan zien? Download hieronder vast de PDF om te bespreken met je directie of MT – of neem contact op via gezondgroeien@voorwaarts.org. Bellen op 0184-764064 of – nog beter! – op de koffie komen kan natuurlijk ook!


 

FLOX - interview Corné Verboom
.pdf
Download PDF • 3.41MB
125 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page