top of page

De mens bepaalt. Toch?

Laatst hadden we binnen Voorwaarts een leuke discussie. Ik deponeerde de stelling, de mens-kant van hele de groeipiramide is de belangrijkste. De mens bedenkt de strategie en heeft deze uit te voeren. Machines zijn te controleren, mensen moet je managen. Genoeg redenen om mijn stelling te verdedigen. Je raad het al: mijn kompanen waren het er niet mee eens. Zonder strategie kun je niks met je mensen en als je niet weet wat managen is dan, kom je niet ver met je medewerkers.


Toch blijft de mens – de zachte kant – van ondernemen wat mij betreft vaak onderbelicht. Ik snap het wel. Cijfers, omzet en marge zijn veel zichtbaarder. Net als een effectieve structuur en scherp zicht op je processen. Maar toch… op papier is alles duidelijk en klopt elk proces. In de praktijk blijkt maar al te vaak het tegenovergestelde. Hoe kan dat?


Mijn overtuiging: omdat we met mensen te maken hebben en dat wat er tussen mensen gebeurt. Binnen de groeipiramide-sectie ‘mens’ onderscheiden we niet voor niets drie gebieden: leiderschap, interactie (samenwerken) en inspiratie. Ze vormen de top van de piramide en overlappen strategie en organisatie.


Mens-ik dynamiek Leiderschap vraagt zelfinzicht. Wat maakt wat je doet logisch? Een leider die zichzelf niet kan leiden, heeft niets te zoeken in een leiderschapspositie. Zijn onvermogen wordt dat los gelaten op zijn medewerkers, met alle gevolgen van dien. Kortom: leiders, ken uzelf! Weet wat je drijft, wat je persoonlijke pijnpunten zijn en waar je uit de bocht vliegt.


Als bouwsteen binnen de groeipiramide gaat dit veel over: mens – ik. Wie ben je, waarom doe je wat je doet en hoe handel je dan als leider?


"Als bouwsteen binnen de groeipiramide gaat dit veel over: mens – ik. Wie ben je, waarom doe je wat je doet en hoe handel je dan als leider?"

Mens-mens dynamiek Interactie gaat over het ‘tussen’, over patronen, over cultuur. De dynamiek: mens – mens. Alles wat er tussen mensen gebeurt, zonder dat dit direct te vangen is in processen of iets dergelijks. Het vraagt goed kijken, luisteren en voelen. Wat gebeurt hier precies, welke patronen spelen er hier? Wat zegt de één en hoe reageert de ander? Waarom is dat logisch en waarom niet?


"Interactie gaat over het ‘tussen’, over patronen, over cultuur. De dynamiek: mens – mens."

Het ‘tussen’, gaat ook over conflicten en grenzen. Hoe wordt daarmee gedeald, of worden ze juist gemeden? Absoluut geen 1,2,3-stappenplan. Van dat doe je zo en zo, of daar laten we dit managementmodel op los. Los van het feit dat een model vaker een bevestiging is van het onproductieve patroon, vraagt interventie op interactie een bredere aanpak. Die vaak te vinden zijn binnen de bouwstenen strategie en organisatie.


Mens – God of ‘het hogere’ dynamiek Verlangen naar een zinvol leven, de wens van ieder mens. Inspiratie is daarmee een belangrijke bouwsteen in de groeipiramide. In de kern betekent het: toestand dat je creatief nadenkt en weet hoe je iets goed moet doen.


Voor ons begint inspiratie met stilstaan. Zonder stilte geen vooruitgang. Stilstaan om bewustwording te creëren. Waar staan we als bedrijf, als individu. Klopt het nog wat we doen? Wat weten we niet? Wat valt er nog werkelijk te doen? Welke plek mag God en de ander in mijn leven hebben? Concreet gaat dit over mens – God of het hogere.


"Klopt het nog wat we doen? Wat weten we niet? Wat valt er nog werkelijk te doen? Welke plek mag God en de ander in mijn leven hebben? Concreet gaat dit over mens – God of het hogere."

Je kunt ook spreken over: wat maakt jouw bestaan zinvol? Op welke manier maken we werkelijk impact als mens en als onderneming. Niet alleen in een mooie marge, maar in de levens van onze medewerkers, klanten, omgeving en de schepping? Stil staan: kijken, luisteren en voelen. Om geïnspireerd te worden, bewust te zijn en een nieuwe beweging in te zetten. Klinkt wat vaag en zweverig. Misschien is dat het ook wel… inspiratie is ook niet iets wat je zomaar vastpakt. Het gebeurt.


Samengevat bestaat de bouwsteen mens over drie dynamieken: mens – ik, mens – mens en mens – God, roeping, het hogere zo je wil. In alle managementboeken en -modellen blijft voor mij de mens – de zachte kant – van ondernemen vaak onderbelicht. Ik snap het niet. Er namelijk zoveel meer winst te behalen!


 

Geïnspireerd geraakt? Neem gerust contact op voor een scan, deepdive of adviestraject via 0184-764064 of gezondgroeien@voorwaarts.org.

 

27 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page