top of page

'Goede strategie' vs. 'slechte strategie'

Welke koers ga je de komende jaren varen? Welke groeistrategie haalt het beste uit jouw organisatie en maakt maximaal gebruik van ontwikkelingen in de business-omgeving?


Ondernemen gaat vaak over flexibel inspringen op kansen en bedreigingen. Maar het is ook een duidelijke koers kiezen die onderscheidend genoeg is om je bestaansrecht te blijven claimen. Een goede strategie coördineert dan ook alle acties om een die nodig zijn om die specifieke uitdaging het hoofd te bieden.


Strategie: gefocuste actie t.o.v. een kans of bedreiging

Strategie gaat hier dus primair over het bepalen wat echt belangrijk is en waar middelen en acties op gefocust worden. Het is een moeilijke discipline, omdat focussen op het ene automatisch betekent dat het andere afvalt! Een van de vele definities die strategie helpen duiden handelt over 'gefocuste actie t.o.v. een kans of bedreiging'. Hiermee wordt al aangegeven dat zowel de focus (wat wel en wat niet, en waarom) als de consistentie van de strategie uiterst belangrijk zijn voor de daadwerkelijke resultaten. Alles voor iedereen is dus geen strategie.


"Alles voor iedereen is dus geen strategie."

Vaak is het helpend om eerst te kijken naar de basisstrategie. Zijn we in de kern gericht op klantnabijheid, productleiderschap of mikken we juist op de laagste prijs? En doen we dat voor heel de markt of een segment?


De X-factor

Een ander concept dat in deze fase kan helpen is de X-factor: welk(e) stukje(s) in jouw puzzel zorgen er voor dat je jezelf staande weet te houden op middellange termijn? Waar valt of staat jouw toekomstige business mee?


Gezonde strategie

Verder bestaat een gezonde groeistrategie altijd ten minste uit drie onderdelen, te weten:

  • een diagnose

  • richtinggevend beleid

  • en een coherente set aan acties

Een diagnose, omdat zonder 'naar binnen' (organisatie) en 'naar buiten' (omgeving) te kijken niet bepaald kan worden wat een gezonde koers kan zijn. Richtinggevend beleid, omdat een zeer belangrijk onderdeel van strategie het schetsen van randvoorwaarden voor daadwerkelijk handelen behelst. En coherentie, elkaar versterkende actie, omdat strategie pas zijn waarde gaat bewijzen in gefocuste uitvoering.


Heb jij een echte strategie die verder komt dan een to-do lijstje? Kun je hem in één zin uitleggen?

In de volgende visual presenteren we een aantal aanvullende kenmerken van 'goede' en 'slechte' strategie:

Heb jij een echte strategie die verder komt dan een to-do lijstje? Kun je hem in één zin uitleggen?


Download hieronder de visual 'goede strategie vs. slechte strategie' en bespreek de inhoud vast eens met je MT of directie. Hoe scoort jullie strategie? Werk aan de winkel of dik in orde? Geïnspireerd geraakt? Neem gerust contact op voor een scan, deepdive of adviestraject via 0184-764064 of gezondgroeien@voorwaarts.org.

 

Goede strategie slechte strategie
.pdf
Download PDF • 113KB
97 weergaven0 opmerkingen

Комментарии


bottom of page