top of page

Interview met: Adriaan van der Jagt van Van der Jagt Groep over leiderschap

Adriaan van der Jagt is directeur-eigenaar van een specialistisch bedrijf in slopen, boren en zagen: de Van der Jagt Groep. Met vestigingen in Krimpen aan den IJssel en Kapelle (Zeeland). We interviewden hem over het onderwerp leiderschap.


  • Hoe zou jij anderhalf jaar terug je leiderschap omschrijven?

"Wat er in me op komt, is bewijsdrift, het goed doen. Ongemerkt nam ik taken over van mensen. Echter ik was niet altijd goed benaderbaar of op aanspreekbaar. Daarin was ik af en toe te veel met de grote lijnen bezig. Zonder echt verbinding te maken met het geheel van de organisatie. Dat resulteerde enerzijds in onbegrip. Ik was te ver voor de troepen uit.


Aan de andere kant gaf het mensen wel ruimte om te groeien en te leren. Laten we het zo zeggen: ze konden hun eigen weg meer bepalen en daarmee ook hun eigen groei realiseren. Soms ook los van het bedrijfsbelang.


"Ik was te ver voor de troepen uit."

Ik ben daarom weer in de organisatie gaan werken. Klinkt misschien raar, maar ik werkte meer langs de organisatie en niet aan of in de organisatie. Ik werkte wel 80 uur, maar daarvan werd 60 uur niet gezien. Gevolg: mijn werk had minder effect."


  • Welke visie heb jij op leiderschap? Wat is voor jou leiderschap en wat niet?

"Klinkt utopisch: maar toch de ander laten groeien. Daarom vraag ik me steeds af: wat kan ik doen om de ander te laten bloeien? Dat is denk ik de kern van leiderschap. Dat gaat dus zowel over hoe helder ik ben over mijn verwachtingen, als de ruimte die ik bied aan anderen.


Leiderschap heeft voor mij ook te maken met jezelf kunnen en mogen zijn. Eerlijkheid, betrouwbaarheid en integer zijn. Er kunnen en willen zijn voor je mensen. Dat is de kern van leiderschap, voor mij. Maar ook: besluiten durven nemen, keuzes maken, scherp zijn en daadkracht.


Het lijkt tegenover elkaar te staan: integer zijn versus daadkracht. Voor mij horen ze wel bij elkaar. Daadkracht staat voor de keuzes maken, wel in afweging van alle signalen en in open communicatie met alle spelers. Als het beter is voor het bedrijf, de groep, dan kan ik over mezelf heen stappen en een besluit nemen dat anders is dan ik zou doen. Dat vraagt soms lef en kwetsbaarheid."


  • Welk zelfinzicht bracht jouw een stap verder in leiderschap?

"Het inzicht dat ik de leider ben van een bedrijf met een verantwoordelijkheid. Dat inzicht heeft mij laten zien, dat mijn handelen altijd effect heeft. Het vroeg van mij om te groeien in kwetsbaarheid. Het durven uitspreken als ik dingen niet weet, of toegeven dat ik iets niet goed heb gedaan.


Dat vraagt een bepaalde trots aan de kant zetten. Uiteindelijk heeft kwetsbaarheid mij meer gebracht dan dat ik van te voren durven dromen. Het ontwapende van zelf kwetsbaar zijn doet wat. Het brengt veiligheid voor ieder om ook kwetsbaar te zijn.


Een ander inzicht dat mij echt verder heeft gebracht is de twee systemen in een familie bedrijf. Enerzijds het familiesysteem, de ongeschreven regels en onderlinge verwachtingen en het bedrijfssysteem. In dat laatste gelden weer andere ordeningen en verhoudingen. Het verschil daarvan zien en de verschillende belangen daarvan zijn echt een eye- opener geweest.


"Uiteindelijk heeft kwetsbaarheid mij meer gebracht dan dat ik van te voren durven dromen. Het ontwapende van zelf kwetsbaar zijn doet wat."

  • Op welke manier stuur jij zodat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen?

"Ja dat is een goeie… Ik denk dat mijn valkuil is dat ik juist te snel verantwoordelijkheid geef. Dus te snel laat zwemmen zonder diploma’s. Dat vroeg van mij meer nabijheid, zien wat er werkelijk gebeurt. Welke capaciteiten mensen hebben en welke nog ontwikkeld kunnen worden.


Om te kunnen delegeren heb je wel de juiste mensen nodig. Of te zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek terecht komen of begeleidt worden daar te komen. Als het bedrijf groeit en er mensen zijn die ook bepaalde kennis en kunde mee brengen, dan lukt het ook makkelijker om te delegeren.


Teams bouwen vind ik fantastisch. Als het staat dan kan ik een taak overgeven aan het team. Daarin zie ik steeds meer wat ik goed kan en leuk vind. Daar hoort een team bouwen echt bij. In het verleden, bleven taken vaak nog bij mij hangen en werden niet door anderen opgepakt. Nu worden dingen steeds meer overgenomen en als er een goed team staat dan kan ik het loslaten."


  • Je bent directeur-eigenaar, wat is jouw grootste uitdaging?

"Mijn grootste uitdaging de juiste balans houden tussen werk en privé. Ik heb een begripvolle vrouw en gezin waardoor ik de neiging zou kunnen hebben om dag en nacht met m’n werk bezig te zijn.


"Ik heb gelegenheid om te kiezen, en dat heb ik te doen."

Pas in een training werd gevraagd: hoe zou je gezien willen worden op je 67ste? Ik heb toen opgeschreven: dat ik er ben geweest voor mijn gezin (vrouw en kinderen). Dit vraagt van mij bewust kiezen om tijd voor thuis te reserveren en daar te zijn. Ik heb gelegenheid om te kiezen, en dat heb ik te doen."


  • Bepaal jij in je eentje de strategie of doe je dat met anderen?

"Gezamenlijk wikken en wegen we / brainstormen we. En uiteindelijk hak ik de knoop door. Mijn stem is daarin wel doorslaggevend. De strategie bepaal ik dus samen met MT, maar ik heb daar zelf wel een helder beeld over."


  • Hoe blijf jij kritisch kijken op je eigen rol als leider?

"Kwetsbaarheid geeft aan dat ik kritisch wil kijken naar mijn rol als leider. Eén van mijn gebedspunten is dat ik integer, transparant en eerlijk mag zijn. Daarin wil ik me laten sturen. Ik probeer geregeld stil te staan bij eigen handelen en wil deze graag ter discussie stellen."


  • Welke tip geef jij als leider en heb je een voorbeeld van een inspirerend leider?

"Probeer elke dag te genieten, zeker van de kleinste dingen. Genieten zorgt ergens voor minder stress. Het leven is te kort om er door heen te jagen.


Tweede tip: wees bewust van je eigen invloed. Die is mega groot! Op je medewerkers, medemensen, concullega’s en klanten.


Een leider die mij inspireert is Pieter Zwart, oprichter van Coolblue. Een hedendaagse leider, met een hip merk. Alles voor een glimlach, dat zie je in nagenoeg alles terug. Wat ik zie is dat dit zijn focus heeft. En hij weet dat zijn rol daarin belangrijk is."

"Wees je bewust van je eigen invloed. Die is mega groot!"

Voorwaarts trekt al tijden op met de Van Der Jagt Groep, en begeleidde onder andere diverse ISO-certificeringen, ontwikkeltrajecten op het gebied van leiderschap en interactie.


Meer weten over Van Der Jagt Groep? Check www.vanderjagtgroep.nl

 


Klaar voor een boost op de bouwsteen leiderschap in jouw eigen organisatie? Neem gerust contact op met Dick (dick@voorwaarts.org / 0184-764064), en begin met onze leiderschapsscan!


191 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page