top of page

Marketing om trots op te kunnen zijn

Je zult in je omgeving ongetwijfeld veel voorbeelden kunnen aanwijzen van ontspoorde, irritante of ronduit on-ethische vormen van marketing. Reden om dit werkgebied te mijden? Volgens ons absoluut niet. In dit artikel nemen we je mee terug naar de basis van marketing en geven we handvaten waar je als principegedreven ondernemer en organisatie iets mee kunt: marketing om trots op te kunnen zijn!Marketing: waar komt de slechte naam vandaan?

De laatste decennia is er met de opkomst van steeds meer media, tools en digitale ontwikkelingen een ware marketingverloedering gaande. Waar meer mogelijk is op marketinggebied en marktontsluiting liggen namelijk continue verleidingen op de loer:

  • minder focus op de daadwerkelijke kwaliteit van het product (aanbod)

  • minder focus op de echte klantbehoefte (markt)

  • minder focus op het idee of dit aanbod wel de moeite waard is om uberhaupt te vermarkten (principes)

Marketing wordt zo ingezet om te sjoemelen met kwaliteit, klantbegrip of principes en gaat in veel hoofden (ook van menig marketeer) enkel over 'promotie'.


"Marketing wordt zo ingezet om te sjoemelen met kwaliteit, klantbegrip of principes en gaat in veel hoofden (ook van menig marketeer) enkel over 'promotie'."

Terug naar de basis: wat zou marketing wél moeten zijn?

Laten we eens terug naar de basis gaan. Wat is marketing eigenlijk?


Als we alle marketingtheorie en inzichten binnen het werkgebied inkoken komen we uiteindelijk op drie belangrijke basisingrediënten: product, promotion en people.


Echte marketing gaat dus over de juiste boodschap, op de juiste plaats en tijd bij de juiste mensen bezorgen.


In de basis dus eigenlijk een hele dienstbare taak die zowel ten goede komt aan de verkopende onderneming (afzet) als de klant (voorzien in behoefte)!

"Echte marketing gaat over de juiste boodschap, op de juiste plaats en tijd bij de juiste mensen bezorgen."

Marketinginstrumenten

Voor het connecten van vraag en aanbod op deze manier heeft het marketing werkveld een veelvoud aan instrumenten beschikbaar. Ken je de marketing-P's nog van school? Herinner je je dat die inderdaad veel breder waren dan alleen de P van Promotie?


Binnen het Voorwaarts Marketing Strategy Canvas herkennen we 9 P's als marketinginstrumenten, rondom de 3 P's van het basisframework (product, promotion, people):Dus naast het feit dat echte marketing draait om gezonde principes is het voor het designen en uitvoeren van een serieuze marketingstrategie ook van groot belang om vaardig te zijn in het herkennen en kunnen toepassen van de diverse marketingdisciplines!


Ook het bepalen van de ideale marketingmix om van jouw 'marketingpijn' naar je 'marketingfijn' te komen is een belangrijke taak om effectiviteit te garanderen. Focus aanbrengen is daarbij essentieel, zeker gezien de hoeveelheid marketinginstrumenten die de marketeer anno nu ter beschikking staan.


"Focus aanbrengen is essentieel, zeker gezien de hoeveelheid marketinginstrumenten die de marketeer anno nu ter beschikking staan."

Hoe vaardig ben je als marketeer bijvoorbeeld in het bepalen van de beste prijs voor je product? Of in het beheren van de diverse klantfases, en daarbij behorende content? In hoeverre ben je bezig met echte klantbehoeftes, en hoe vaardig ben je in het in kaart brengen van marktpotentieel?


Ben je in staat om de P's ook op elkaar af te stemmen, en maximale synergie in je marketingstrategie mogelijk te maken? Wellicht niet de eerste skills waar je aan denkt bij marketing, maar onmisbaar als je echte, gezonde impact wilt maken - en niet wilt blijven hangen in de neerwaartse spiraal van 'slechte' marketing die je vaak om je heen ziet gebeuren.

Ontwikkeling Voorwaarts Marketing Strategy Canvas

Degenen die ons al wat langer volgen weten het: theorie en visie is leuk, het hands-on en hoog visueel maken voor toepassing binnen MKB vinden we nog leuker. De laatste tijd hebben we daarom werk gemaakt van de doorontwikkeling van het Voorwaarts Marketing Strategy Canvas, een tool (in 2 delen) die ondernemers, marketeers en leidinggevenden helpt om op een frisse, misschien wel nieuwe manier naar marketing te kijken. Waar gezonde principes én excellente vaardigheden hand in hand gaan - en dat geldt zeker ook op marketinggebied - kunnen mooie dingen gebeuren.


"Waar gezonde principes én excellente vaardigheden hand in hand gaan - en dat geldt zeker ook op marketinggebied - kunnen mooie dingen gebeuren."

De tool is gratis te downloaden en ideaal om met je directie, MT of marketingteam vast mee aan de slag te gaan.


Voorwaarts Marketing Strategy Canvas
.pdf
Download PDF • 171KB

 

Wil je een stapje dieper gaan, en ontdekken wat principegedreven, krachtige marketing anno nu voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op met Dick (dick@voorwaarts.org / 0184-764064), verantwoordelijk voor werkgebied strategie.103 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page