top of page

Zonder 'groeipijn' geen 'groei-fijn'

Groeien gaat niet vanzelf - dat weet jij waarschijnlijk als geen ander. Herken je één of meer van de volgende 'groeipijnen' bij jouw onderneming?


Sterke concurrentie ('ongezond opvallen')

Met hangen en wurgen blijf je overeind in de markt, maar het kost wel érg veel: teveel kosten aan marketing en sales, forse prijsdruk, onvoldoende resultaat onderaan de streep. En niet te vergeten je nachtrust (en die van je medewerkers).


Welke nieuwe concurrentie verwacht je binnen nu en 3 jaar? En wat gaat dat betekenen voor je organisatie?

Om over na te denken: welke actie van een concurrent zou er voor kunnen zorgen dat je positie verder onder druk komt te staan? Hebben andere bedrijven in de branche meer of minder last van concurrentie? Waarom? En welke nieuwe concurrentie verwacht je binnen nu en 3 jaar? Wat gaat dat betekenen voor je organisatie?

Verwatering van identiteit ('ongezond karakter')

Waar bij anderen alles vanzelf lijkt te gaan is er bij jou altijd wel iets aan de hand. In de relatie met werknemers, leveranciers of zelfs met partners. Deze terugkerende pijn zorgt ervoor werknemers minder gemotiveerd en productief zijn en dat zelfs je werving niet lekker loopt, omdat je imago wel eens beter is geweest..


Kijk eens eerlijk in de spiegel, kun je uitleggen waar je bedrijf voor staat? Kunnen medewerkers dat ook? Hoe vaak maak je beslissingen op basis van je identiteit? En hoe vaak op basis van de waan van de dag? Welke bedrijven in je branche profiteren van een sterke identiteit? Hoe precies?


Chaos ('ongezond presteren')

Hoewel je het niet kunt veroorloven om steken te laten vallen in de uitvoering merk je dat met de huidige manier van doen niet het beste uit jezelf en je medewerkers haalt. Het is eerder de waan van de dag die regeert: brandjes blussen in plaats van bouwen aan resultaat.


Durf je het aan om op papier te zetten hoe chaotisch jouw bedrijf is? Geef eens een cijfer van 1 - 10? Welke resultaten behaal je niet omdat je organisatie niet soepel loopt? Welke periode was in het verleden het meest chaotisch voor je organisatie? Welke periode het minst? Waarom?


"Groeipijn herkennen kan een moeilijk proces zijn. Het vereist zelfinzicht, inzicht in de organisatie én inzicht in de strategische positie van je bedrijf."

Zonder 'groeipijn' geen 'groei-fijn'

Groeipijn herkennen kan een moeilijk proces zijn. Het vereist zelfinzicht, inzicht in de organisatie én inzicht in de strategische positie van je bedrijf. Toch dagen we ondernemers en leidinggevenden vaak uit om hier meer aandacht aan te besteden.


Waarom? Zonder heldere groeipijn blijft vaak ook onduidelijk waar precies op gefocust kan worden tijdens een groeitraject. Dat geldt zowel voor Voorwaarts trajecten als voor 'gewone' projecten die binnen organisaties opgetuigd worden.


Zonder 'groeipijn' geen 'groeifijn'.


 

Download hieronder gratis de 'groeipijn'-tool en bespreek bijvoorbeeld in je MT alvast waar bij jullie vooral de pijn zit.

De drie groeipijnen
.pdf
Download PDF • 4.24MB

199 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page