top of page

Merkscan: 'merk je al wat?'

Een merkstrategietraject opstarten kan een hele uitdaging zijn. Want waar begin je? Hoe weet je zeker welke elementen aangeraakt moeten worden - en welke al 'goed' zijn?Fist things first: scan!

Juist om te weten waar je staat als organisatie ontwikkelden we de merkscan. Een eenvoudige en hands-on tool waarmee je binnen afzienbare tijd scherp in kaart kan (laten) brengen hoe jouw merk er voor staat. Over de filosofie achter een sterk merk lees je meer in onze andere posts.


In het ultrakort: een sterk merk helpt je om beter te onderscheiden (externe focus, op de markt) en te identificeren (interne focus, medewerkers). 'Onderscheid vanuit identeit' zou je dus kunnen zeggen.

Per stakeholdersgroep zoomen we met de scan in op drie niveau's: de kern, identiteit en interacties.

Kern

Wat is je wereldbeeld? Waar geloof je in als organisatie? Waar kom je dagelijks je bed voor uit? Het zijn diepgaande vragen, die in veel fases van de organisatie niet of minder helder blijken te zijn. En dat terwijl een levende kern juist zoveel kracht kan bieden. Zowel naar 'buiten' toe - denk aan de 'always-start-with-why'-movement van Sinek - als naar 'binnen' toe, in de vorm van gezamenlijke doelen en overtuigingen.


"In het ultrakort: een sterk merk helpt je om beter te onderscheiden (externe focus, op de markt) en te identificeren (interne focus, medewerkers). 'Onderscheid vanuit identeit' zou je dus kunnen zeggen."

Met de kernsectie van de scan breng je het hart van de organisatie in kaart.


Identiteit

Waar het bij de kern om het in eerste instantie onzichtbare DNA van de organisatie gaat, daar gaat het bij identiteit om de zichtbare vertaling daarvan in bijv. visuele en verbale uitingen. Is jouw organisatie in staat om de diepste beweegredenen te vertalen naar een consistente en unieke beleving? Hoe geloofwaardig, uniek en relevant kun je dat doen?


Of je gaat voor onderscheid vanuit 100% identiteit of juist voor een 'OMU' (onderscheidende merkuiting), de vertaling van kern naar identiteit moet begrepen (en ervaren) worden door alle stakeholders. Met de merkscan breng je snel en goed in kaart waar de gaten zitten, en waar het juist al wel goed gaat.


Interacties

Nu je een geloofwaardige, unieke en relevante identiteit hebt neergezet is het zaak om in de uitvoering het verschil te gaan maken. Maar lukt dat ook? Komt je boodschap over? Snappen mensen je jargon, beleven ze de beelden die je gebruikt zoals jij dat voor ogen had? Er is maar één manier om daar echt grondig achter te komen, en dat is uitvragen en onderzoeken!


Van productverpakking, naamgeving van je diensten en communicatie via sociale media: consistent je boodschap onder de aandacht brengen blijft een kunst an sich. We verwachten dat de uitdaging op dit vlak de komende jaren met alle nieuwe opkomende digitale media alleen maar groter zal worden.


Scanresultaat bekend - en dan?

Best spannend in de praktijk hoor, de uitslag van zo'n scan. Zeker als je die door een externe partij zoals Voorwaarts laat uitvoeren. We hebben dan echt bij jou in de keuken mogen kijken op merkgebied. Zal het tegenvallen? Of krijg je juist een veer? Is het aanscherpen of compleet herbouwen?


"Best spannend in de praktijk hoor, de uitslag van zo'n scan. Zeker als je die door een externe partij zoals Voorwaarts laat uitvoeren."

Wat de uitslag ook is, de ervaring leert dat de uitslag van een scan (positief of negatief) altijd veel ruimte schept voor een gefocust vervolgtraject. 'Blind starten' zonder scan lijkt op koers zetten naar zee zonder te weten met wat voor schip je eigenlijk vaart. Het kan met een hoop geluk best goed gaan, maar de kansen zijn nu eenmaal veel groter als je weet waarop je kunt bouwen - en wat er ontbreekt.


Durf jij 'em aan?


 

Download hieronder de Voorwaarts merkscan vast voor eigen gebruik.


Voorwaarts Merkscan
.pdf
Download PDF • 156KB

115 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page