top of page

Groeipiramide: 9 bouwstenen voor gezonde groei

In het Voorwaarts gedachtegoed gaan we er vanuit dat gezond groeien altijd een samenspel is tussen ontwikkeling op het gebied van strategie, mens en organisatie.

Groei wordt geremd door onvoldoende aandacht op één van deze drie aspecten van een bedrijf. Immers, een organisatie zonder mensen bestaat niet. Strategie zonder persoonlijke ontwikkeling loopt geheid vast. En mensen zonder strategie weten omgekeerd weer niet waar ze naar toe moeten. Vanuit onze expertise en ervaring ontwikkelden we 2 tools om meer houvast te bieden tijdens de Voorwaarts ontwikkeltrajecten: de groeipiramide en de projectkaart. In deze post zoomen we in op de groeipiramide.Groeipiramide

De groeipiramide is een hands-on tool die kan helpen om goed en snel te analyseren waar jouw organisatie op dit moment waarschijnlijk het meest mee geholpen is. Ligt de uitdaging nu juist primair op de strategie-, organisatie-, of menskans?

Zodra we helder in beeld hebben aan welke 'pijn' (zie blogpost) of 'fijn' we willen werken is de piramide de tool bij uitstek om de scope van het ontwikkeltraject te bepalen. En natuurlijk om een gemeenschappelijke taal en projectscope te realiseren bij de stakeholders.


"De groeipiramide is een hands-on tool die kan helpen om goed en snel te analyseren waar jouw organisatie op dit moment waarschijnlijk het meest mee geholpen is."

De onderliggende visie kan worden samengevat in één kernachtige zin: duurzame resultaatverbetering = strategie X ontwikkeling. Daarmee willen we zeggen dat echt gezonde groei altijd een samenspel is tussen ontwikkeling op het gebied van strategie, mens en organisatie. De groeipiramide is daarmee een holistisch framework waarmee we niet zozeer pretenderen iets nieuws te brengen binnen managementland, maar waar we wel mee hopen overzicht, proceskracht en een hands-on methodiek te creëren die bijdraagt aan gezonde organisaties en mensen.


Hoe werkt de groeipiramide?

De groeipiramide kan helpen om in kaart te brengen welke bouwstenen bij jouw organisatie extra aandacht nodig hebben. De kracht van de piramide zit 'm in de volgende 4 punten:


  • Integrale aanpak voor groei 9 bouwstenen voor gezonde groei, die onderling verweven zijn. Versterk je er eentje? Alle bouwstenen profiteren. Raakt er een verzwakt? Dan heeft dat impact op alle andere bouwstenen.

  • Aandacht voor complexe dynamieken Met de Voorwaarts projectkaart breng je blokkers en versnellers eerder in kaart om trajecten (nog) meer impact te laten maken.

  • Focus op uitvoering Doorloop projectmatig alle 9 bouwstenen en verbeter, vernieuw of verander binnen de aandachtsgebieden. 20% strategie, 80% executie.

  • Gebalanceerde groei Echt gezonde groei bestaat volgens ons altijd uit 3 resultaten: gezond presteren, gezond opvallen en gezond karakter. Met de groeipiramide werk je hier continue aan.


En hoe werkt ‘ie niet …  • Selectieve aanpak Alleen aan (bijv.) je merkstrategie werken levert geen garantie op gezonde groei op. Investeer in alle 9 focusgebieden.

  • Blokkers Hoewel je binnen het werkgebied succesvol lijkt te handelen leidt dit tot onvoldoende resultaten door onderliggende dynamieken: blokkers.

  • Directe focus Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt. Wel als je het water geeft. Directe focus op resultaat werkt vaak averechts.

  • Ongebalanceerde groei Groeien zonder gezond karakter = zielloos ondernemen. Groeien zonder gezond opvallen = bankroet. Groeien zonder gezond presteren = falen in de uitvoering.


Na deze introductie werken we de diverse onderdelen van de piramide in komende posts verder uit. Ook eens door de lens van de groeipiramide naar jouw organisatie kijken? Download hieronder vast de gratis PDF, of neem contact op met onze adviseurs voor een deepdive!


 
Groeipiramide
.pdf
Download PDF • 107KB

193 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page