top of page

Interview met: Niels Blokland van Equipe Adviseurs

Voorwaarts begeleidde BK Bouw- & Milieuadvies het afgelopen jaar met een intensief ontwikkeltraject, waarin naast focus op de nieuwe merklancering ook veel aandacht was voor de bouwsteen 'samenwerken'. We interviewden Niels Blokland over de rol van menselijke interactie binnen zijn organisatie.


  • Had je voor het trjaect met Voorwaarts ooit al wel eens nagedacht over mens en interactie?

"Ja, daar had ik wel over nagedacht. Dat komt voort uit alle ongezonde voorbeelden die ik had gezien. Bijv. bij een bedrijfsovername. Na de overname loopt een nieuwe directeur bij het overgenomen bedrijf binnen en ontslaat op een middag acht personen. Om vervolgens bij een andere vestiging hetzelfde te doen.


Mijn eerste vraag die dit oproept is: hoe kan je dat doen als mens? Op die manier gesprekken voeren en dat volhouden is bijna onmenselijk. Ik vind het geen gezonde interactie. Of een organisatie omgooien: zo gaan we het doen. En vervolgens niet meer helpen in de verandering. Je verwacht nu dat iedereen de andere kant op gaat hollen. Hoe kan dit, daar is toch meer voor nodig?"

  • Hoe zou jij de samenwerking binnen je team willen omschrijven?

"Voor dat we met Voorwaarts aan de slag gingen, was deze heel vriendschappelijk. We spaarden elkaar en zeiden niet wat nodig was.


Door de begeleiding van jullie zagen we dat het wel wat zakelijker en to the point mocht. In het vriendschappelijke, het goed willen houden onderling, werden de zakelijke belangen vergeten."


"Door de begeleiding van jullie zagen we dat het wel wat zakelijker en to the point mocht. In het vriendschappelijke, het goed willen houden onderling, werden de zakelijke belangen vergeten."

  • Welk 1e inzicht zorgde voor jou voor urgentie? Om er überhaupt iets mee te doen?

"Tijdens een MT-dag vorig jaar. Als management team een dag met elkaar optrekken en zien welke verschillende stijlen en behoeften we hebben als mensen. Het inzicht daar in krijgen zorgde voor mij voor de urgentie. Het belang van de psychologie in organisatie zag ik wel. Maar toen ik thuis kwam zei ik tegen m’n dochter die social-work studeert: ‘ik had beter jouw opleiding kunnen doen. Dan wist ik al eerder hoe je goed met mensen om kan gaan.’


Je realiseert je dat de manier van communicatie voor ieder anders is. Dat hoe je iets zegt of doet moet afstemmen op de persoon naar wie je communiceert. Je kan niet iedereen op dezelfde manier benaderen en je boodschap vertellen. Dat komt voor iedereen anders over."

  • Welke patronen werden ineens helder?

"Met elkaar hebben we in het traject met Voorwaarts een casus gereconstrueerd. De verschillende belevingen naast elkaar gezet. Wat mij daarin opviel was dat ieder eenzelfde verhaal op verschillende manier kan beleven. Dat je als je iets doet met de beste intenties dat dit heel anders beleefd kan worden. Dat wat voor jou ingrijpend is, kan voor de ander minder ingrijpend zijn.


Een patroon wat o.a. zichtbaar werd is dat vriendschappelijk zijn, er ook voor zorgt dat je niet handelt en niet consequent bent. Dat als je dingen laat gebeuren, dat het dan ook gebeurt maar niet is wat je eigenlijk wilt zien.


Kortom als je niet helder bent in je communicatie en als je dan toch denkt dat het gaat gebeuren op de manier die jij wilt... Helaas, dát gaat 'em niet worden."


"Kortom als je niet helder bent in je communicatie en als je dan toch denkt dat het gaat gebeuren op de manier die jij wilt... Helaas, dát gaat 'em niet worden."


  • Welke interventie had de meeste impact?

"Misschien een zijstapje, maar dan noem ik de laatste MT-dag. Voor ons zeer waardevol. Het mooie is dat je dan een stijgende lijn ziet in wat we gedaan hebben. Maar dat kon niet zonder de eerste bijeenkomst die we hebben gehad en waar we de goede gezonde basis hebben gelegd. Je gaat dus steeds meer aanscherpen en gaat er van leren. Je gaat dingen herkennen en in je systeem opnemen. Je kan wel een kunstje doen, maar daar heb je op termijn niet veel aan!"

  • Op welke manier heeft het uiteindelijk de patronen in je organisatie veranderd?

"In heel het traject met Voorwaarts hebben we op meerdere vlakken het e.e.a. geleerd. Eén van de inzichten is we groeien als organisatie en dat het zo niet verder kan. Daar bewust van worden maakt dat je anders gaat handelen. Het realiseren dat als je de niet-productieve patronen ziet en de groei van de organisatie: ik heb wat te doen."

  • Hoe heeft het de merkstrategie versneld?

"Interactie en het merkstrategie-traject grijpen in elkaar. Wat je bij het één leert pas je direct bij het andere toe."


"Interactie en het merkstrategie-traject grijpen in elkaar. Wat je bij het één leert pas je direct bij het andere toe."

  • Je hebt de patronen gezien, daarin heb je wat veranderd, hoe borg je deze?

"In het traject van de merkstrategie hebben we kernwaarden geformuleerd. Mooie woorden, maar die woorden moeten betekenis krijgen. Weten wat je bedoelt, welk gedrag je wel accepteert en welk niet. Dat moet ons wel scherp houden komende tijd. Dan mogen we het gewenste gedrag ook laten groeien! Zowel bij ons als MT, als bij de medewerkers."



  • Hoe raakt het de basis van gezonde principe?

"In de kern heeft werk met mensen te maken. Mensen zijn oneerbiedig gezegd geen middelen. Het zijn mensen met achtergronden, opleiding en karkatereigenschappen, etc. Binnen dat hele spectrum en met begrip voor de persoon en zijn de behoefte communiceren en handelen, dat wil je op een goede manier doen. Niet alleen vriendschappelijk maar ook eerlijk en zakelijk.

Voor mij een belangrijk principe: de mensen maken de organisatie. Ik kan van alles willen. Als de mensen niet mee willen, dan gaat er niks gebeuren. Dat vraagt leiderschap en mijn behoefte om altijd leuk gevonden te willen worden, helpt niet in het zakelijke. Het blijft zoeken naar de menselijke maat. De A-team filosofie is toch één van de belangrijke kernwaarden bij Equipe. Dat betekent dat je oog hebt voor de ander. We hebben een taak te doen, maar weten ook van elkaar waar de zwakke en sterke punten liggen."

  • Hoe raakt het de basis van gezonde principe?

"Tijdens de laatste teamdag hebben we met elkaar afgesproken: wij gaan actief luisteren naar elkaar. Met elkaar besluiten dat dit ons als team verder gaat helpen. Tegelijk ook concluderen dat het niet lukt. In die zin dat het in de kern gaat het om bewust worden. Kortom: bewust worden is het begin. Terug naar mijn antwoord op de eerste vraag.


Als je enig gevoel hebt voor mensen, dan kan je niet zomaar 12 medewerkers ontslaan. Of je moet de mens als middel zien, een productiemiddel. Zodra je de mens als een middel gaat zien, ben je voorbij aan het gezonde principe. Namelijk: de menselijke maat."


 

Voorwaarts begeleidde Equipe Adviseurs in een omvangrijk ontwikkeltraject op samenwerken, merkstrategie en management. Een volgend traject rondom business strategie staat voor de deur. Meer weten over Equipe Adviseurs? Check www.equipe-adviseurs.nl!

Geïnspireerd geraakt? Neem gerust contact op voor een scan, deepdive of adviestraject via 0184-764064 of gezondgroeien@voorwaarts.org.







61 weergaven
bottom of page