Het is inmiddels al heel wat jaren terug dat ik begon aan de opleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige. Ik kan me nog altijd herinneren wat onze opleider op de eerste lesdag leerde: “Voordat je überhaupt iets gaat doen bij een patiënt, eerst 10 seconden kijken!”. Wat kunnen 10 seconden ontzettend lang duren en tegelijkertijd wat kunnen ze je ontzettend veel vertellen. Huidskleur, zweet, ademhaling enz. Allemaal signalen die je vertellen hoe het met de patiënt is. 10 seconden kijken, het gaat tegen je natuurlijke drang in om levensreddend te gaan handelen. 10 seconden die er voor zorgen dat je de juiste handelingen gaat doen. Een wijsheid die ik niet snel zal vergeten, maar al te gauw aan voorbij ga.
Wegkijken
Managen, leidinggeven aan een bedrijf, een proces implementeren en gauw weer door. De business gaat door, de waan van de dag vraagt nieuwe aandacht. Wat zou er gebeuren als je even de tijd neemt om te kijken naar het effect van je handelen, naar het effect van een nieuwe procedure? Even stil staan – ‘levert het op wat we echt willen?’
Veel te vaak zien we dat er allerlei prachtige processen worden ingericht of allerlei mooie managementtools worden toegepast zonder te kijken wat het uiteindelijk oplevert. Onze ontdekking: over het algemeen lost het niet veel op. Het bevestigt eerder een patroon dan dat het daadwerkelijk een ontwikkeling is en een stap voorwaarts.
"Wat zou er gebeuren als je even de tijd neemt om te kijken naar het effect van je handelen, naar het effect van een nieuwe procedure?"
Met een nieuwe blik
Wat gebeurt er als je het bekende plan-do-check-act combineert met goed kijken?Wij stellen voor om na elke stap de check in te voeren. Klopt het gestelde plan bij wat we voor ogen hebben? Doen we daadwerkelijk wat we van plan waren? Als we gaan evalueren/bijstellen werken we dan nog in de richting die we voor ogen hebben.
Kijken in de praktijk Niet zo lang geleden werd ik gevraagd om een het oudstenteam van een evangelische gemeente in de regio Rotterdam te begeleiden. Er waren nieuwe leiders toegevoegd aan de oudstenraad. (Het managementteam van de gemeente.) Ze wilden graag aan de slag met een stuk teamontwikkeling.
Ik stelde voor om met elkaar de meest heikele punten, lastige thema’s aan de slag te gaan. Maar niet voordat ieder lid van dit managementteam had uitgesproken welk effect de uitkomsten zouden moeten hebben op de gemeenteleden en de omgeving. Woorden als liefdevol, kwetsbaar, open, welkom etc kwamen ter tafel. Prachtige verlangens, dat geeft de discussie een andere kleur. “Als we dit besluiten, zijn we dan nog liefdevol? Stel dat we dit gaan doen, hoe welkom voelt iemand zich dan?”
Je zou het leidende principes kunnen noemen. Het zijn toetsstenen om elke keer weer te scherp te kijken of wat er gebeurd ook daadwerkelijk in lijn is met die principes.
"Bij elke stap die je doet: check! Kijk steeds weer: bereiken we wat we willen? Doen we wat we voor ogen hebben?"
Een nieuwe merkstrategie implementeren in een bestaand bedrijf? Bij elke stap die je doet: check! Kijk steeds weer: bereiken we wat we willen? Doen we wat we voor ogen hebben? Waar gaan we naar kijken op het moment dat we gaan bijstellen? Wat zijn de indicatoren, de parameters waar we naar gaan kijken? Zonder goed te kijken geen resultaat!
Kortom het realiseren van resultaat begint met het opzetten van helder een proces. Als Voorwaarts leggen we de nadruk op het checken, kijken dus! Omdat het succesvol managen van resultaat vraagt op continue kijken naar dat wat nodig is voor het gestelde doel. Bijvoorbeeld: beschikbare middelen, leiderschap en gewenst gedrag. Waarbij de laatste in alle gevallen het meest cruciaal is. Zelfs als het gaat over identiteit en onderscheidend vermogen.
Kijken dus! Kijken naar wat je doet en welk effect dat heeft. Even stil staan, 10 seconden… Het duurt kort, maar kan echt het verschil maken!
De tool 'kijken' alvast downloaden? Hieronder vind je ‘em!
Binnen jouw organisatie ook eens flink inzoomen op 'kijken'? Van harte welkom! Geef ons een belletje op 0184-764064, mail naar gezondgroeien@voorwaarts.org, of nog beter: kom op de koffie op jouw case te bespreken.
Comments