top of page

Bouwsteen zelfleiderschap: over competenties, karakter & meesterschap

Bijzondere tijden vragen om gezond leiderschap en gezonde organisaties. Dit keer zoomen we in op gezond leiderschap, wat is dat precies? Een slag om de arm voordat we starten. Als je het precies wilt weten kun je beter stoppen met lezen, het enige dat we je te bieden hebben is een stap ‘voorwaarts’. Je zult het namelijk keer op keer moeten toepassen en -snijden op jouw specifieke situatie en persoonlijkheid.



Zelfleiderschap begint met ..

Tijden veranderen en dat betekent dat de visie op leiderschap verandert. Millenials (‘80-‘00) die nu meer en meer actief worden in de maatschappij kijken anders naar een leider dan dat er door bv. de “babyboomers” of “de verloren generatie” (‘45-‘70) werd gedaan.


“Zelfleiderschap vraagt allereerst je eigen beste voorbeeld te zijn”

Leef je nog met het idee dat als je uiteindelijk directeur of CEO bent je alleen nog maar goed hoeft te zijn in delegeren en netwerken? Er wordt tegenwoordig een hoop meer gevraagd! Het vraagt allereerst je ‘eigen’ beste voorbeeld te zijn. Hoe jij je privéleven en je persoonlijke zaken voor elkaar hebt wordt gewogen en gespiegeld. Zelfleiderschap is de basis voor de leider die je bent naar anderen.

Zelfleiderschap op 2 gebieden

Stel jezelf eens de volgende twee vragen:

- Hoeveel tijd besteed ik aan de ontwikkeling van mijn competenties?

- Hoeveel tijd besteed ik aan de ontwikkeling van mijn karakter?


Als we nu eens voor het gemak aannemen dat het ontwikkelen van karakter een factor twee moeilijker is, beoordeel jezelf dan eens op de huidige stand van zaken?


Onze ervaring leert dat het binnen het werkgebied leiderschap veelvuldig voorkomt dat een medewerker puur vanuit zijn competenties doorgroeit tot een managementpositie, maar dat er “vergeten” is aan het karakter te werken om deze positie ook te kunnen dragen.


Bij Voorwaarts proberen we altijd in balans te werken aan beide factoren, zoek je hierin naar support of ondersteuning, contact ons gerust!


Doorgroeien naar ‘meesterschap’

Maar als je dan eenmaal op je managerspositie zit, wat ben je dan? Hoe zie jij jezelf? Ben je toevallig in de positie terecht gekomen en is het een noodzakelijk kwaad of vervult het een passie in je leven? We zetten hoog in, ben je de situatie al meester? Ben jij meester in je vakgebied management?


"Ben je toevallig in de positie terecht gekomen en is het een noodzakelijk kwaad of vervult het een passie in je leven?"

Donders en Sommer schrijven dat je 10.000 uur (zomaar 6 jaar!) dient te maken om meester te worden in een vakgebied. Maak jij deze ontwikkeling door en hoe vul je dit dan in? Werk jij aan de competenties en het karakter om dit gezond en goed te kunnen doen?


Jim Collins noemt dit uiteindelijk ‘niveau 5 leiderschap’ in zijn boek Good To Great. Kenmerken die sterk naar voren komen zijn dienstbaarheid en wilskracht. En ook hij verwijst naar een ontwikkeling waarin competenties- en karakterontwikkeling hand in hand gaan.


Van persoonlijk leiderschap naar teamleiderschap en organisatieleiderschap zijn typische ontwikkelstappen op de weg naar meesterschap.


In een volgende blog daarover meer!


86 weergaven
bottom of page