top of page

Kan het anders?

Druk, druk, druk… Ik hoor het mezelf geregeld zeggen. Op de één of andere manier lukt het mij maar matig om rust te bewaren. Te vertragen en goed voor mezelf te zorgen. Geregeld daag ik mezelf uit om het anders te doen. Ik weet het wel: kleine stapjes, niet te groot. Het echt doen blijft de uitdaging. Als ik om me heen kijk zie ik deze uitdaging bij vele om mij heen. Zeg maar gerust een maatschappelijk vraagstuk.

Weet ik nog wat waarde heeft voor mij? Moet ik alles doen of doe ik waar ik mijn waarde kan toevoegen. Wat bezield mij eigenlijk? Welke drive zit er in mij en sta ik daar genoeg bij stil. Wat mij drijft is wat er in en tussen mensen gebeurd. Als ik roep: druk, druk, druk… hoe sta ik dan stil bij wat mij inspireert?


"Als ik roep: druk, druk, druk… hoe sta ik dan stil bij wat mij inspireert?"

Binnen de bouwsteen ‘inspiratie’ spreken wij over de drieslag: zingeving, ontwikkeling en beheersing. Zingeving: wat is voor mij van waarde? Ontwikkeling, gaat over leren, over het even niet-weten en ontvankelijk worden voor nieuwe inzichten. Leren is niet alleen kennis tot je nemen, maar ook toetsen en ervaren in de praktijk. Beheersing gaat over goed luisteren naar wat zich aandient en een bijdrage leveren met wat ik goed kan. Werken aan inspiratie lijdt tot wijsheid, impact en meesterschap.


"Beheersing gaat over goed luisteren naar wat zich aandient en een bijdrage leveren met wat ik goed kan."

Misschien kan jij je er iets bij voorstellen en vraag jij je af: hoe doe je dat dan? En Marco als het zo goed weet, waarom lukt het jou dan niet? Twee mooie vragen. Mijn ervaring: tussen willen en doen zit echt een verschil. Begin met kleine stapjes, zo word ik er steeds beter in…


Afgelopen week hoorde ik Esther van Fenema (psychiater) spreken. Ze sprak over de mentale schijf van vijf. Druk of stress ontstaat bij weinig rust en te veel prikkels. Hoe zorg je goed voor de mentale gezondheid. Deze is net zo belangrijk als je fysieke gezondheid. Ze noemt vijf punten:


1. Beweeg voldoende We hebben tegenwoordig vaak een zittend beroep. Daar zijn we als mens niet op gebouwd. Onderzoek laat zien dat hoe meer je weegt, hoe blijer je brein.

2. Investeer in sociale contacten Mensen die onvoldoende verbinding ervaren met anderen, voelen zich vaak eenzaam. Eenzaamheid is ongezond. Digitaal contact kan nooit echt contact vervangen. Zoek mensen op en investeer erin.

3. Plan voldoende rust We staan 24/7 aan en lekker vervelen kunnen we haast niet. Rust en niks doen helpt om je brein tot rust te brengen.

4. Praat over je problemen / worstelingen Iedereen heeft zo zijn worstelingen en uitdagingen. Praten helpt! Je hoeft het niet meer alleen te doen en maakt je hoofd minder vol.

5. Wees matig met telefoon gebruik Ai… alle vinkjes, berichtjes etc. het leidt af, werkt verslavend en zorg voor veel prikkels. Beperk jezelf!


Leuk zo’n rijtje, maar wat kan ik ermee? In het doen zit de ervaring of het werkt. Check voor jezelf eens op welke punten er ruimte zit voor groei? Welke kleine stap kan jij nemen om goed voor jezelf te zorgen?


Zweverig? No-way, meer een harde noodzaak om gezond te presteren is mijn ervaring.


63 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page