top of page

Management in tijden van C.

Ik durf het woord natuurlijk niet meer in de mond te nemen… maar we leven in tijden van C. Iedereen heeft ermee te maken, komt ermee in aanraking en moet zich ertoe verhouden. En wat je ziet gebeuren is naar boven kijken. We schreeuwen om duidelijkheid om wat we moeten doen. Het management spreekt, maar natuurlijk vinden we dat net het verkeerde en schreeuwen we onderling. En zo wordt de C-periode vanzelf een K-periode..


Wellicht herken je dit in de organisatie. Zodra er een C(risis) uitbreekt wordt er iets verwacht van het management van de organisatie en wordt er naar hen gekeken. Wat te doen om hier als organisatie klaar voor te zijn, welke stappen te doorlopen en het belangrijkste van alles hoe zorg je ervoor dat je voorbereid bent zodat je niet in tijden van crisis dat ook nog moet gaan uitvinden?


Zoals we in een eerdere blog al aangaven betekent dit iets voor het leiderschap. Voordoen, voorleven. Maar het betekent ook iets voor het management van de organisatie. Dus nu even niet over de WIE maar over de WAT binnen de organisatie.


Kijken we naar de groeipiramide van Voorwaarts dan zien we bij management - als onderdeel van organisatie - een drietrapsraket: contracteren, condities bepalen en executie.Wat betekent dit nu in de praktijk?


1. Contracteren Dit betekent duidelijke kaders scheppen voor alle stakeholders. Duidelijke verwachtingen voor de medewerkers geven rust, maar ook duidelijke verantwoordelijkheden voor het management geven duidelijk aan voor wie welke vraag en voor wie welke keuze is.


Net zoals je contracten altijd maakt in tijden van rust en vrede zodat ze in tijden van conflict de organisatie beschermen, zo is het ook met contracteren. In tijden van rust zorg je voor de kaders die je in tijden van crisis in de rust houden.


"In tijden van rust zorg je voor de kaders die je in tijden van crisis in de rust houden."

2. Condities Condities bepalen je speelveld. Als management zet je de paaltjes waarbinnen gewerkt kan worden in vrijheid en verantwoordelijkheid. Geen micromanagement, maar werken vanuit vertrouwen. Dit zou de basis moeten zijn voor een open communicatie. Cruciaal om in contact te blijven in tijden van crisis!


Je creëert een resultaatgerichte omgeving waarin van en met elkaar wordt geleerd. Het team ontwikkelt zich en is zelfs in tijden van onrust bereid om te leren en open te staan voor de mening van anderen en weet waar verantwoordelijkheid wordt gevraagd en waar deze gedragen wordt door anderen. Dit voorkomt conflict en motiveert samenwerking.


3. Executie En dan komt het aan op uitvoering. Het beste in de organisatie naar boven willen halen door jarenlange investering in de basis. Het lijkt vaak de makkelijkste stap, dat wat afgesproken is, dat wat aan het papier is toevertrouwd ten uitvoer brengen.


De praktijk van ons advieswerk leert dat - hoe gek het ook klinkt - dit vaak wordt vergeten. Het speelveld blijft onbespeeld. Er wordt na goedkeuring van de planning al weer begonnen aan nieuwe plannen, de eerste reorganisatie is nog niet aangekondigd of de plannen voor de volgende liggen al weer klaar.


"Het beste in de organisatie naar boven willen halen door jarenlange investering in de basis."

Halve executie levert hooguit halve resultaten. Je kunt dus ook erg moeilijk halverwege de uitvoer stoppen en zeggen dat het totaal mislukt is. Hoe gek het ook klinkt, plannen slagen door ze simpelweg uit te voeren en soms tegen beter weten in vol te houden.


En ja natuurlijk vraagt het om rapportage, vraagt het om evaluatie en bijsturing. Maar bijsturing betekent met dezelfde energie een graadje naar links of naar rechts.


Bijsturing is niet met een rood hoofd alles in de prullenbak gooien en terugvallen op een wit papiertje. Uitvoering wordt oogsten als je de eerste stappen goed doorlopen hebt.


(Tip: lees ‘The 4 Disciplines of Execution’ eens van Covey)

Resumé Dus in tijden van C(risis) kan managen een waardevolle kracht zijn van de organisatie. Natuurlijk ingebed in het geheel van de groeipiramide wat betreft karakter en competenties.


Zonder gezond leiderschap en een gezonde strategie redt de organisatie het niet. Maar zonder management kun je een krachtige executie sowieso wel vergeten!


Download hieronder de bouwsteen ‘managen’, en bespreek de 3 opvolgende onderwerpen vast eens met je MT of directie. Geïnspireerd geraakt? Neem gerust contact op voor een scan, deepdive of adviestraject via 0184-764064 of gezondgroeien@voorwaarts.org.

 
Bouwtsteen managen
.pdf
Download PDF • 8.81MB


52 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page